Książki świętej Hildegardy, które warto przeczytać

Święta Hildegarda z Bingen (1098-1179) była niemiecką benedyktynką, znana jako wszechstronnie uzdolniona kompozytorka i pisarka, a przede wszystkim wizjonerka. Pozostawiła po sobie bardzo bogaty dorobek literacki, obejmujący dzieła teologiczne, filozoficzne, przyrodnicze i muzyczne, a także liczne poradniki dotyczące odżywiania opartego na naturalnych produktach. Wiele z jej tekstów cieszy się dużą popularnością do dziś, a niektóre z nich są uznawane za klasykę literatury chrześcijańskiej.

Święta Hildegarda książki, które warto przeczytać

Św. Hildegarda była przede wszystkim katolicką zakonnicą, dlatego szczególną uwagę przykładała do życia duchowego – jej receptą na życie było m.in. zaufanie do ducha świętego. Jednak nie tylko Bóg pojawiał się w jej dziełach, równie ważne, jak leczenie chorób duszy było dla niej zdrowie ludzkiego ciała. W swoich pismach Hildegarda podkreślała znaczenie równowagi w diecie i stylu życia. Opowiadała się za tym, że nic nie jest w stanie zastąpić odżywiania opartego na spożywaniu świeżych produktów, takich jak warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża i chude białko. Zalecała również unikanie przetworzonej żywności, nadmiaru cukru i tłuszczu zwierzęcego. Hildegarda wierzyła, że pewne pokarmy i zioła mają właściwości lecznicze i mogą być stosowane w leczeniu różnych schorzeń, aby skutecznie wspomóc zdrowie. Na przykład zalecała używanie galgantu (korzenia rośliny z rodziny imbirowych) na problemy z trawieniem, a melisy na uspokojenie układu nerwowego.

Książka kucharska Hildegardy z Bingen

Książki św. Hildegardy to nie tylko zbiór przepisów, ale swoisty przewodnik po jej wyjątkowym podejściu do zdrowia. Hildegarda podkreśla znaczenie równowagi w diecie i stylu życia, opierając się na naturalnych produktach i rytmach natury. Jednak filozofia żywienia św. Hildegardy wykracza daleko poza zwykłe zalecenia dietetyczne. Ta średniowieczna mniszka głęboko wierzyła w jedność ciała i ducha, podkreślając, jak silna jest wiara i modlitwa w dążeniu do zdrowia i dobrego samopoczucia. Hildegarda twierdziła, że ciało i dusza są ze sobą ściśle połączone, a troska o odpowiednią dietę może wspomóc stan ducha. Współczesny człowiek o tym zapomina i stąd rodzi się wiele zaburzeń nawet tak poważnych jak bezsenność czy depresja. Dlatego Hildegarda zalecała świadome skupianie się na jedzeniu, dobieranie odpowiednich ziół i przypraw, które nie tylko nadają smaku, ale także sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu. W książkach kucharskich tej średniowiecznej mniszki znajdziemy nie tylko przepisy, ale także porady jak wieść udane życie.
CZYTAJ DALEJ  Czy zakłady bukmacherskie to grzech? Sprawdzamy opinie kościoła

Gotowanie ze św. Hildegardą

Hildegarda z Bingen była doktorem kościoła katolickiego i celem swojego życia uczyniła wiarę i głoszenie bożej obietnicy zbawienia, jednak oprócz tego opisywała lecznicze właściwości wielu ziół, owoców i warzyw. Dziś możemy wykorzystać tę wiedzę do przygotowywania zdrowych naparów, przyprawiania potraw i tworzenia naturalnych remediów na różne dolegliwości. Nowoczesne badania wskazują na to, że odżywianie zgodnie z jej zaleceniami faktycznie może nam przynieść wiele korzyści, a odpowiednia dieta pomoże pozbyć się chorób i prowadzić zdrowe życie. Współczesny człowiek cierpi na szereg schorzeń ciała i duszy, a poszukiwanie pomocy jedynie w medycynie nie zawsze przynosi oczekiwane skutki. Hildegarda z Bingen namawia do wykorzystania darów przyrody, gdyż prosta kuchnia bogata w pochodzące z natury produkty takie jak np. orkisz, to recepta na udane życie i bycie zdrowym.  Dieta, modlitwa i szukanie Woli Bożej, to najlepsze połączenie, warto więc sięgnąć także po modlitewnik św. Hildegardy, książeczka zawiera modlitwy i szereg rozważań o życiu. Książki świętej to nadzieja zakorzeniona w Bożej obietnicy zbawienia i radości pochodzącej od niej.