Książki świętej Hildegardy, które warto przeczytać

Święta Hildegarda z Bingen (1098-1179) była niemiecką benedyktynką, znana jako wszechstronnie uzdolniona kompozytorka i pisarka, a przede wszystkim wizjonerka. Pozostawiła po sobie bardzo bogaty dorobek literacki, obejmujący dzieła teologiczne, filozoficzne, przyrodnicze i muzyczne, a także liczne poradniki dotyczące odżywiania opartego na naturalnych produktach. Wiele z jej tekstów cieszy się dużą popularnością do dziś, a niektóre z nich są uznawane za klasykę literatury chrześcijańskiej.

Święta Hildegarda książki, które warto przeczytać

Św. Hildegarda była przede wszystkim katolicką zakonnicą, dlatego szczególną uwagę przykładała do życia duchowego – jej receptą na życie było m.in. zaufanie do ducha świętego. Jednak nie tylko Bóg pojawiał się w jej dziełach, równie ważne, jak leczenie chorób duszy było dla niej zdrowie ludzkiego ciała. W swoich pismach Hildegarda podkreślała znaczenie równowagi w diecie i stylu życia. Opowiadała się za tym, że nic nie jest w stanie zastąpić odżywiania opartego na spożywaniu świeżych produktów, takich jak warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża i chude białko. Zalecała również unikanie przetworzonej żywności, nadmiaru cukru i tłuszczu zwierzęcego. Hildegarda wierzyła, że pewne pokarmy i zioła mają właściwości lecznicze i mogą być stosowane w leczeniu różnych schorzeń, aby skutecznie wspomóc zdrowie. Na przykład zalecała używanie galgantu (korzenia rośliny z rodziny imbirowych) na problemy z trawieniem, a melisy na uspokojenie układu nerwowego.

Książka kucharska Hildegardy z Bingen

Książki św. Hildegardy to nie tylko zbiór przepisów, ale swoisty przewodnik po jej wyjątkowym podejściu do zdrowia. Hildegarda podkreśla znaczenie równowagi w diecie i stylu życia, opierając się na naturalnych produktach i rytmach natury. Jednak filozofia żywienia św. Hildegardy wykracza daleko poza zwykłe zalecenia dietetyczne. Ta średniowieczna mniszka głęboko wierzyła w jedność ciała i ducha, podkreślając, jak silna jest wiara i modlitwa w dążeniu do zdrowia i dobrego samopoczucia. Hildegarda twierdziła, że ciało i dusza są ze sobą ściśle połączone, a troska o odpowiednią dietę może wspomóc stan ducha. Współczesny człowiek o tym zapomina i stąd rodzi się wiele zaburzeń nawet tak poważnych jak bezsenność czy depresja. Dlatego Hildegarda zalecała świadome skupianie się na jedzeniu, dobieranie odpowiednich ziół i przypraw, które nie tylko nadają smaku, ale także sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu. W książkach kucharskich tej średniowiecznej mniszki znajdziemy nie tylko przepisy, ale także porady jak wieść udane życie.
CZYTAJ DALEJ  Jakie posiłki warto pakować dziecku do szkoły? 5 pomysłów na zdrowe i szybkie lunche

Gotowanie ze św. Hildegardą

Hildegarda z Bingen była doktorem kościoła katolickiego i celem swojego życia uczyniła wiarę i głoszenie bożej obietnicy zbawienia, jednak oprócz tego opisywała lecznicze właściwości wielu ziół, owoców i warzyw. Dziś możemy wykorzystać tę wiedzę do przygotowywania zdrowych naparów, przyprawiania potraw i tworzenia naturalnych remediów na różne dolegliwości. Nowoczesne badania wskazują na to, że odżywianie zgodnie z jej zaleceniami faktycznie może nam przynieść wiele korzyści, a odpowiednia dieta pomoże pozbyć się chorób i prowadzić zdrowe życie. Współczesny człowiek cierpi na szereg schorzeń ciała i duszy, a poszukiwanie pomocy jedynie w medycynie nie zawsze przynosi oczekiwane skutki. Hildegarda z Bingen namawia do wykorzystania darów przyrody, gdyż prosta kuchnia bogata w pochodzące z natury produkty takie jak np. orkisz, to recepta na udane życie i bycie zdrowym.  Dieta, modlitwa i szukanie Woli Bożej, to najlepsze połączenie, warto więc sięgnąć także po modlitewnik św. Hildegardy, książeczka zawiera modlitwy i szereg rozważań o życiu. Książki świętej to nadzieja zakorzeniona w Bożej obietnicy zbawienia i radości pochodzącej od niej.